Friday, April 4, 2008

Şahane ikili: Abant ve Yedigöller


Akdeniz'in tadı başkadır. Mavinin tonları her şeye değer. Yazın nemli bir sıcağı vardır. Kara tarafına baktığınızda ise bol bol maki görürsünüz, çam ormanları ve zeytinlikler. Bu manzaraya eşlik eden tek ses, neredeyse sadece ağustos böceğidir. Akdeniz'den kuzeye doğru çıktığınızda önce kara iklimi başlar. Yazlar sıcak ve kuraktır, kışlar kuru ayazla geçer. İlkbaharda bir ara yeşillenen çayırlar kısa bir süre sonra bozkıra dönüşür ve öylece kalır. İrili ufaklı derelerin varlığını, etrafında boy vermiş söğüt ağaçlarından anlarsınız. Kara iklimi zordur. Daha da yukarı çıktığınızda, Karadeniz iklimi başalar. Yeşili sevenlerin iklimidir bu, yağmurdan şikayet etmeyenlerin, denizi hem içinden hem dışından sevenlerin, dağlardan haz duyanların iklimi. Bu iklimde, ayağınızı sokamayacağınız kadar soğuk dereler vardır, dağlardan beslenirler ve içinde balıklar oynaşır. Toprak rengini neredeyse hiç göremezsiniz; her yer, ağaçların gövdeleri bile yeşildir. Dağların arasında irili ufaklı sular akar ya da birdenbire karşınıza muhteşem bir göl çıkar. Karadeniz'in batı iç kısımlarındaki Bolu ili tam da böyle bir yerdir. Üstelik bir değil, yedi tane göl çıkar karşınıza.


Mavi-yeşil sessizlik

Her mevsimin şölen gibi yaşandığı yerlerdendir Abant ve Yedigöller; iki Bolu klasiği. Dolaştıkça insanı huzurla hüzün arası bir yerlere götüren, betonun susup ağacın konuştuğu, göl kenarı patikaları, fayton yolları...Kentteki gürültünün aksine, doğanın sesleriyle başlar buralarda hayat, bu seslerle devam eder ve akşamları mavi-yeşil bir sessizliğe bürünür. Abant Dağları üzerine oturtulmuş olan ve yer altı sularıyla beslenen Abant Gölü, çevresinde zengin bir bitki örtüsünü barındırır. Çevresi çam, köknar ve kayın ormanlarıyla kaplı olan gölün içinde de nadir su bitkilerinden sarı ve beyaz nilüferler yetişir. Gölün hemen bütün kıyılarında var, bu 'su delen' çiçekler. Abant Gölü'nde zaman geçirmenin en eğlenceli yolu şüphesiz gölün çevresinde dolaşmak. Tamamını olmasa da bir kısmını yürüyerek dolaşın. Temiz, mis gibi çam kokan dağ havasıyla doldurun ciğerlerinizi, şehirdeki gri dumana inat. Dilerseniz faytonla ya da atla dolaşın gölün kıyısında. Yolun buzlu olduğu zamanlarda kızak da kullanabilirsiniz.

Abant'tan sonra Yedigöller

Gölün yakın çevresi dışında, uzak çevresi de gezmek için ilginç olabilir. Abant Gölü'nün hemen yanından sağa ayrılan ve sık orman içinde yükselen stabilize yol, sizi Örmeci Köyü'ne ve yaylasına götürüyor. Kış ayı yolları kapasa da köylülerin rehberliğinde, yürüyerek ya da atla bu köyleri ziyaret edebilirsiniz. Abant Gölü ve uçsuz bucaksız yeşil bir panoramanın eşlik ettiği patika yollar Abant Gölü'nün başka bir sürprizi. Doğanın renk cümbüşünün ve sık ağaçların arasından sızan ışık hüzmelerinin büyüsüne kapılmak için gidin Yedigöller'e. Toprak kayması sonucu, vadi tıkanmasıyla meydana gelen yedi küçük gölden oluşuyor Yedigöller. Bu yedi gölün, yedi ayrı adı var: Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl. Bu göller, aralarında 100 metre yükseklik farkı bulunan iki plato üzerine yerleşmişler. Ortalama 780 metre yükseklikte olan bu platodaki en büyük göl, adından da anlaşılacağı gibi Büyükgöl. Büyükgöl'ün kuzeyinde Seringöl yer alıyor. Platonun en geniş gölüyse Nazlıgöl. Dibinden sızdırdığı bol miktardaki su, gölün ilerisinde yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğundan bu göle, 'şelale gölü' de deniyor. Yedigöller'de hep öyle kalmak isteyen günlerin edası var sanki. Çocuk kalmak isteyen bir dün ve ıssız kalmak isteyen bir bugün edası. Çocukluğun güneş rengi hüznü, birlikte yenen yemeklerin sıradan bir aradalığı ama samimi demi var. Çünkü insanı yalnız bırakan, o hep eskiye götüren yerlerden biri. Hep hayali kurulan yemyeşil ağaçlar, sakin bir göl kıyısı, ağaçların göldeki yansıması...

Tilki, sincap ve diğerleri

Yedigöller'in çevresinde, iğneli ve geniş yapraklı ağaçların karışımından oluşan bir koru var. Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar gibi pek çok ağaç türünün bir arada bulunması, Yedigöller'i özellikle sonbaharda tadına doyulmaz bir atmosfere sokuyor. Her biri güneşten farklı şekilde nasibini alan bu ağaç türleri sarı, kızıl ve kahverengi tonlarına bürünüyor güzün başında. Bir gölün kenarına oturup yemeğinizi yerken, gökyüzünü görmek için oldukça havaya kaldırmanız gerekiyor başınızı. Şehre bu kadar yakın ve bir o kadar da uzak olan bu yerde, kuşların bitmek tükenmek bilmeyen cıvıltıları çalınıyor kulağınıza, ağzınızda bir ıslık. Yaban av hayvanlarından ayı, domuz, tilki, sincap, geyik karaca, tavşan ve ördek, yabani güvercin ve keklikleri de kucağında büyütüyor bu orman. Abant Gölü ve Yedigöller, dağların yamacında, sık ağaçların arasında, keşfedilmişliğin ama bozulmamışlığın gururuyla duruyorlar. Kuşların cıvıltısı, doğanın rengi, sessizlik...Hava, oralarda bir başka kokuyor.

Nasıl gidilir

Bolu'ya tüm büyük kentlerden otobüs seferleri var. Ulusoy'un Bolu'ya giden otobüs seferleri kullanılabilir. Tel:212-658 30 00. Bolu terminalinden her iki saate bir kalkan dolmuşlarla Abant Gölü'ne ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla gidecekseniz, İstanbul-Ankara otoyolu Bolu Dağı'nda E-5'le birleşiyor. Bolu Dağı'nı aştıktan sonra Bolu'ya gelmeden sağa Abant yolu ayrılıyor. Abant Gölü 18 km ilerde. Yedigöller'e ise kendi arabanızla ya da bir tura katılarak gidebilirsiniz. Ankara-İstanbul otoyolundan Bolu-Yeniçağa çıkışından ayrılıp Bolu-Gerede yoluna girdikten sonra Yedigöller tabelasını göreceksiniz. Yedigöller, otoyol çıkışından sonra, 42 km. Organize turlar için, www.deepnature.com, www.buklamania.com www.arnika.com.

Nerede kalınır

Abant Gölü ve çevresinde birkaç tane otel seçeneği var. Taksim International Abant Palace: Abant Gölü kıyısında olan otel, tüm göl manzarasına hâkim. (YP) Tel: +90 374-224 50 12. Büyük Abant Oteli: Abant Gölü kenarında, yeşilliklerin içinde olan otel, göl manzaralı odalara da sahip. Tel: +90 374-224 50 33 Yedigöller'de konaklama için seçeneğiniz yok. Arabanıza ya da sırtınıza çadırınızı atıp öyle gitmeniz gerekiyor. Günübirlik gezileri de tercih edebilirsiniz. Kamp kurmak için çok elverişli olan göllerin çevresinde çadırınızı kurup kalabilirsiniz.

Nerede ne yenir

Yedigöller'de yemek yiyebileceğiniz yer yok. Eğer orada konaklamayı planlıyorsanız çantanıza yeterince yiyecek almalısınız. Abant Gölü çevresindeyse birçok 'kendin pişir kendin ye' restoranı var. Abant Gölü'nün meşhur alabalıklarından da bulabilirsiniz. Ayrıca piknik yapabileceğiniz yerler de var.


Aklınızda bulunsun

* Abant Gölü çevresinde dolaşırken, at binmeyi ve hatta köy yaylasına çıkmayı ihmal etmeyin. Abant'ta at kiralayanlar, at binmeyi de öğretiyorlar. Tel: +90-535 332 15 82 (Şeref Balta)
* Yedigöller'e aracınızla gidiyorsanız, girişte araç büyüklüğüne ve kişi sayısına göre ücret alındığını unutmayın..
* Abant Gölü kenarında gezinirken çevre köylerden gelen ürünlerin satıldığı pazarda, tarhanadan fındığa, fasulyeden kabağa kadar yerel tatlar bulabilirsiniz.
* Bolu'ya kadar gitmişken Bolu kaplıcalarına da uğramalısınız. Romatizma, böbrek taşı gibi hastalıklar için insanların geldiği kaplıcalar Karacasu mevkiinde.
* Yedigöller'e gidecekseniz haftasonunu seçmeyin. Çünkü Ankara ve İstanbul'dan günübirlik gelen çok fazla insan oluyor.



16 comments:

Anonymous said...

Merhaba !Keyifli,Bereketli ve bol neşeli bir Cuma günü dilerim.Sevgiler.

Anonymous said...

Slm. Nasılsın arkadaşım?İyi geceler dilerim.

Admin said...

Mutlu, Huzur dolu bir tatil günü dilerim...

Admin said...

Mutlu, Huzur dolu bir tatil günü dilerim...

laguer90 said...

Türkiye gezisi için teşekkürler.
Güzel bir haftasonu akşamı dileğiyle...

Anonymous said...

selam dilekciğim iyi tatiller

Anonymous said...

iyi akşamlar dilerim arkadaşım.:)

Anonymous said...

Slm.Başarılı bir hafta dilerim arkadaşım.

Anonymous said...

şahane bir yer :))

http://kadinonline.com/blog/

Anonymous said...

İyi geceler dilerim ,sevgiler.:)

Anonymous said...

Merhaba ! Kabinizden sevinç yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.İyi günler dilerim.Sevgiler.

Admin said...

İyi akşamlar, mutlu yarınlar :)

Anonymous said...

günaydın arkadaşım :)

http://www.kadinonline.com/blog/

Anonymous said...

iyi geceler dilerim,saygılar:)

Anonymous said...

iyi geceler dilerim,saygılar:)

Admin said...

iyi geceler dilerim...

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...