Thursday, May 24, 2007

Turkish coffee

A crescent moon in a cup


A trip to Turkey is nowhere near complete unless you try a cup of Turkish coffee covered in a layer of tiny bubbles and served on a tray with a glass of water. A cup of Turkish coffee is the best way to finish off a huge Turkish meal as it is a great digestive. But Turkish coffee is much more than a hot beverage-it has its own culture and history. The saying goes that if you share a cup of coffee with someone, you will be friends for 40 years.Making and drinking Turkish coffee is a kind of ritual. You must hold the tiny cup handle with two fingers and gently sip the coffee. It is traditional to drink a cup of Turkish coffee before and after making an important decision-first to consider it, then to celebrate it. Turkish coffee is also an integral part of the traditional ritual when a boy's family comes to ask for a girl's hand in marriage. The girl must make the coffee and serve it in the best china, proving by her hospitality that she will be a good wife in the future. Amusing games are also part of the traditional ceremony: if she pours salt into the boy's coffee and he still drinks it, that proves that he really loves her.Another saying has that coffee is mostly an excuse to have a chat with your friends. The best way to experience this is over a nargile and a cup of Turkish coffee at a traditional nargile café.
Türkiye'ye gelip de Türk kahvesi içmemiş biri düşünülebilir mi?! Bu biraz zor. Küçük, ince bir fincanda, zarif çiçekleriyle, üzerinde bol köpüğüyle ve sehpaya kendisinden önce gelen mis gibi kokusuyla kahve, ihmal edilmemesi gereken bir deneyimdir. Birisiyle oturup bir kahve fincan içtinizse hatır gönül ilişkiniz oluşur, dostluğunuz pekişir, aranızda bir tartışma olduğunda birileri her ikinize de 'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı'olduğunu mutlaka hatırlatır. En azından öyle olmalıdır. Önemli kararlar öncesinde kahve içilir çünkü kahve, yapılışıyla da içilişiyle de törensel bir içecektir. Minicik fincanın kulbuna parmaklarınızı yerleştirip, köpüğüne özen göstererek ağır ağır içmek gerekir. Kahve, tam anlamıyla 'sosyal'bir içecektir. Günümüzde, özellikle nargile kahvelerinde nargile ve kahve içmek, kahvenin geniş zaman isteyen yapısıyla tam bir uyum gösteriyor: Türk kahvesi aceleye gelmez!


There's a fish in my coffee !

The best way to make Turkish coffee is in a copper "cezve". You must use fresh water. Add the coffee and heat the water very slowly. This way, the coffee and water mix perfectly. Some people swear that cooking the coffee over charcoal gives the best flavour. When the coffee boils, pour the froth into the cup, then allow the remainder to boil again. Very slowly, so as not to disturb the froth, pour the rest of the coffee into the cup. After slowly drinking the coffee, you can have your fortune read! You can get your fortune read in almost every café, home or restaurant. These ?fortune tellers? are probably people who can easily sense our thoughts and emotions and translate the shapes left by the coffee into ideas. A bird, a horse or a fish represent fate. If a crescent shape is left on your dish, this is a very good sign. If the fortune teller takes one look at your cup and then shuts it without saying anything, it means they have seen death. Let's hope that the future hold peace and joy for us all!

İdeali, bakır cezve içine kireçsiz soğuk su konulup, yeterince kahve ekledikten sonra mangal ateşinin üzerinde çok yavaş olarak, karıştırılmadan pişmesidir. Böylece kahve ve su birbirine çok daha iyi karışır ve özleşir. Ağır ağır içildikten sonra, özellikle kadınlar fal kapatırlar, özellikle de gelecekten somut bir beklentisi olanlar. Ağır ağır içildikten sonra, özellikle kadınlar fal kapatırlar, özellikle de gelecekten somut bir beklentisi olanlar.

No comments:

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...