Monday, August 6, 2007

Teknoloji Sözlüğü

Oyun kumandası

Joystick olarak adlandırılan bu cihaz, kişisel bilgisayarlar kadar uzun bir geçmişe sahiptir. Türkçe’ye çevrildiğinde “zevk çubuğu” gibi bir anlama gelen joystick, oyun kumandası olarak tanımlanabilir. Bilgisayar, atari ve konsol oyunlarının yön ve fonksiyon düğmeleriyle yönetilmesi işine yararlar. Günümüzde cep telefonlar ve yeni kuşak teknolojik cihazlarda bu teknolojiden faydalanılıyor.

İşletim Sistemi

Bilgisayarları çekip çeviren işletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program olarak tanımlanabilir. İşletim sistemi çekirdek (kernel), kabuk programı (shell), dosya yapısı (file structure) ve uygulamalardan oluşur. Kabuk programı kullanıcı ile işletim sistemi arasında bir arayüz oluşturur. Kullanıcıdan komutları alır ve çalıştırılmak üzere çekirdeğe yönlendirir. Dosya yapısı bilgilerin hangi şekilde oluşturulacağını ve depolanacağını belirler. Dizinler, dosyalar ve alt dizinlerden oluşur. Uygulamalar ise editörler ve derleyiciler gibi özel işlevleri yerine getiren programlardır.

Centrino

Intel Centrino Tekonolojisi Intel Pentium M Processor, Intel PRO/Wireless Network Connection 802.11b ve Intel 855 PM Chipset bileşenlerini içeren bir mobil platformdur. Daha ince ve hafif, daha uzun pil ömrüne sahip, kablosuz bağlantı özellikleri entegre, gelişmiş mobil cihazlara olanak sağlar. Yalnızca bu 3 bileşeni içeren (İşlemci, Chipset ve Wireless) sistemler centrino olarak adlandırılmaktadır. Yeni Intel M işlemciler daha az güç kullanıp daha az ısınırlar. İşlemci boyut olarak da daha küçüktür. Bu özellikler, daha uzun pil kullanım süresi ve daha yüksek performans sunmaktadır.

EDGE

2003 yılında ABD'de kurulumuna başlanan ve Türkiye'de ilk olarak geçtiğimiz hafta Turkcell tarafından sunulmaya başlanan EDGE, Enhanced Data rates for Global Evolution teriminin başharflerinden oluşuyor. Bu teknolojinin sunduğu en önemli hizmet, yüksek hızlı İnternet erişimi. Teknik olarak saniyede 384 kilobit veri transferine izin veren EDGE altyapısı dolayısıyla saniyede 48 KB hızında veri çekmeyi mümkün kılıyor. Bu hızı EDGE uyumlu cep telefonlarında olduğu kadar dizüstü ve el bilgisayarlarına takılabilen kartlarla kapsama alanında ve EDGE desteği sunulan her bölgede kullanmak mümkün.

DVD

Digital Video Disc yada Digital Versatile Disc olarak adlandırılan bir optik disk teknolojisidir. Esasında içinde büyük data depolanan, hızlı, içinde video, ses, bilgisayar datası, çeşitli bilgiler bilgiler içeren CD büyüklüğünde yeni bir formattır. Bu özellikleri ile ses CD leri, video teyp, laserdisk, CD-ROM ve oyun kartuşlarının yerini almaktadır.

Kiosk

Genel kullanıma açık alanlarda, İnternet'te her türlü yapmayı mümkün kılan bu ana özelliğine ek olarak ihtiyaca uygun olarak danışma hizmeti veren, reklam amaçlı olarak kullanılabilen, İnternet üzerinde indirimli telefon görüşmesi yapılabilen ya da eğlence oyun amaçlı kullanılabilen kişisel bilgisayar üzerinde çalışan otomattır.

No comments:

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...