WiMAX
Ev ve ofislerin yanı sıra havaalanı ve otel gibi halka açık ortamlarda da kullanımı hızla yaygınlaşan Wi-Fi kablosuz İnternet bağlantı teknolojisinin kardeşi WiMax (802.16a), 75 Mbps bağlantı hızı sunabilen bir kablosuz bağlantı standardı. Yer altından kablo döşenmesi mümkün olmayan, zorlu yerleşim yerlerinde büyük avantajlar sağlayacak WiMAX'in fiyat ve performans dengesinin oturması birkaç yılı bulacak.
WLAN
Açılımı Local Area Netwotk (Yerel Alan Ağı) olan LAN’ın önüne Wireless (kablosuz) kısaltmasının eklenmiş halidir. Kablosuz Yerel Alan Ağı, mevcut kablolu ağlara ilave olarak kurulabilir veya alternatif bir seçenek şeklinde kullanılabilir. Ağa bağlı bilgisayarların birbiriyle ve uzak ağlarla olan iletişimlerini kablosuz olarak sağlayan WLAN, veri iletimini hava üzerinden elektromanyetik dalgalar halinde taşıyarak, kablo bağlantılarını azaltan bir çözümdür. WLAN uygulamaları, kullanıcının hareket imkanını kolay bir kurulumum rahatlığı ile birleştirir.
GPRS
Cep telefonu ve diğer taşınabilir cihazların, bulunulan yerden bağımsız olarak, İnternet Protokolü (IP) ağı üzerinden standart çevirmeli telefon hattıyla aynı hızda veri gönderip almasını sağlayan teknolojidir. Taşınabilir cihazlar, GPRS (General Packet Radio Service) özelliğini kullanarak web üzerinde gezinti yapabilir, e-posta alıp gönderebilir, veri ve medya yükleyebilir. Buna ek olarak dizüstü bilgisayarınıza ve diğer mobil cihazlara da bağlantı işlevi görebilir. GPRS kullanıcıları, bu özellik ile Internet'e sürekli bağlı olduklarından "her zaman açık" şeklinde nitelenirler. Sahada çalışanlar kısa mesajları kullanarak iş durumlarını raporlayabilir ve destek isteyebilir.
Kızılötesi
Renk tayfında kırmızının altında kalan ve gözle görünmeyen ışık dalgasıdır. Genellikle uzaktan kumandalarda basit işlemler yapmak ve taşınabilir cihazlarda dosya transferi için kullanılıyor. Tıp alanında da yoğun kullanımı bulunan bir teknoloji. İki kızılötesi cihazın haberleşmesi için “göz göze” gelmeleri şartı bulunuyor. Etki alanı çok kısıtlı olduğu için, kızılötesinin yerini günümüzde Mavidiş gibi, radyo dalgalarıyla iletişim kuran modern protokoller almaktadır.
Mavidiş
Son zamanların popüler iletişim yöntemi olan Mavidiş (Bluetooth), en çok on metre uzaklıkta bulunan Mavidiş özelliği aktif durumda olan cihazları birbirine bağlayan, tüm dünyada kullanılan bir radyo frekansıdır. Bu özellikle dizüstü veya avuçi bilgisayarları başka dizüstü bilgisayarlara, cep telefonlarına, kameralara, yazıcılara, klavyelere, hoparlörlere ve bilgisayar faresine bağlayabilir. Uyumlu çalışma araçlarını tam bir işlevsellik içinde bir arada kullanmayı sağlayan bir kişisel ortam ağı (PAN) oluşturarak, Mavidiş özelliği etkinleştirilmiş cihazlar arasında hızlı ve kolay erişim sağlar.
BlackBerry
BlackBerry, profesyoneller ve ileri seviye kullanıcıların bilgilerine ulaşmak için varolan çözümlerden biri olmasının yanında bir iletişim cihazıdır. Hareket halindeyken devamlı olarak iş yada kişisel e.postalarına ulaşmak isteyen kullanıcılar için bir çözüm sunarken aynı zamanda telefon, kısa mesaj, internet ve WAP tarayıcısı, adres defteri, ajanda gibi özellikleri de barındırıyor. BlackBerry, Push (itme) teknolojisini kullanarak posta kutusuna gelen e.posta, toplantı isteği gibi bilgileri eş zamanlı olarak BlackBerry cihazına taşır. Postaları almak için hiçbir yere bağlanmak, arama yapmak gibi işlemler yapmaya gerek yoktur.
No comments:
Post a Comment