Monday, August 6, 2007

Teknoloji Sözlüğü

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı), mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Geniş bant erişimi sağladığından dünyada internet kullanıcıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. ADSL’de telefon hattı üzerinde kapasiteyi daha verimli kullanmak amacıyla sayısal kodlama teknikleri kullanılır. Asimetrik yapısı nedeniyle internet ya da benzer veri kaynaklarına ulaşıp tek yönde veri aktarımı yapmak isteyen müşteriler için en elverişli uygulamadır.

e.PC

Kişisel bilgisayarların ev içindeki televizyon, radyo, oyun, müzik çalar, DVD gibi eğlence uygulamalarını çalıştırmasına olanak veren yeni nesil modellerine verilen isimdir. Salonlarda bulunan e.PC’ler tüm ev bireylerini ilgilendiren işlevleri büyük ve kaliteli ekranında ve kablosuz uygulamalarıyla sunuyor. E.PC’ler donanımla birlikte, gelişmiş bir yazılım platformuna sahip ve bilgisayar açılmadan bile bazı uygulamalar çalıştırılabiliyor.

MP3

İnternet dendiğinde akla gelen birkaç terimden biri olan MP3, MPEG (Motion Pictures Experts Group) Layer 3'ün kısaltmasından oluşmuş, dünyanın en yaygın müzik biçimi ve ses sıkıştırma biçimidir. Sıkıştırma algoritmaları geliştirilmeden önce bilgisayarlarda ses örnekleri wav, pcm, voc, au, snd gibi biçimlerde saklanıyordu. Bu biçimler insan kulağının duyamayacağı ses frekanslarını da depolayarak dosyanın şişmesine yol açtığı için, CD kalitesinde 3-5 dakikalık bir ses kaydının saklanabilmesi için 50 ila 70 MB arasında bir sabit disk alanı gerekmekteydi. MP3 ise, müzik dosyalarını CD kalitesinde, eskiye nazaran 16'da 1 oranında sıkıştırarak bir devrim yarattı. Bugün dünyanın en yaygın müzik biçimlerinden biri olarak ticarileşiyor.

Genişbant

Alışılagelmiş yavaş ve kesintili bağlantının tam tersidir “genişbant”. Yüksek hızda veri transferi teknolojisinin genel adı olarak kullanılmakta olup, bu teknoloji ADSL, kablolu ve uydulu olmak üzere üç farklı şekildedir. Hızlı ve kesintisiz olması sayesinde genişbant üzerinde yüzlerce uygulama ve fonksiyon kullanılabilir. Örneğin İnternet üzerinden TV kalitesinde kesintisiz film izlemek, ses kalitesi yüksek radyolar dinlemek, ve her türlü dosyayı hızlı biçimde bilgisayara indirmek mümkündür. Sesli ve görüntülü iletişim de genişbant İnternet’in sunduğu nimetlerden biridir. Ağ üzerinden başkalarıyla gerçek zamanlı oyun oynamak da son derece rahat olur genişbant ile birlikte.

Akıllı Kart

Cep telefonlarımızda yaygın olarak kullanılan ve üzerinde pul büyüklüğünde bir bilgisayar bulunan kartlar, ‘akıllı kart’ olarak adlandırılıyor. Akıllı kart teknolojisinin veri saklama kapasitesi arttıkça, yakın gelecekte, kimlik kartı, kredi kartı, sosyal hizmetler kartları, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport yerine geçen tek bir kart olacak.

USB (Universal Serial Bus)

Evrensel Seri Yolu, bilgisayarların diğer cihazlarla iletişim kurması için geliştirilmiş bir veri yolu standardır. USB, iletişim standartlarında yeni bir bağlantı şeklidir. Geleneksel seri ve paralel portların yerini almak ve evrensel bir standart oluşturmak hedefiyle üretilmiştir. USB, bağlandığı alete güç de verir. 12 Mbit/s ve 1.5 Mbit/s veri transfer hızı sağlar. Günümüzde USB’den bağlanarak çalışan peçok ürün çeşiti bulunmaktadır.

No comments:

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...