Monday, August 6, 2007

Teknoloji Sözlüğü

JAVA

Bir programlama dili ve bununla birlikte bir platformdur. Birbirinden farklı aygıtlarda çalışabilen Java, bu aygıtlar arasında iletişimi kolay hale getirir. Son zamanlarda daha çok cep telefonu ve benzeri mobil cihazlarda kullanımı yaygınlaşan Java’nın kişisel birlgisayarlar ve kurumsal sistemler üzerindeki etkisi de tartışmasız olarak büyüktür. Masaüstü bilgisayarlarda Java uygulamalarının çalışması için herhangi bir ayara gerek yoktur.

3K (Üçüncü Kuşak)

İletişim teknolojileri dünyasına son yıllarda damgası vuran 3K, mobil iletişim cihazlarının İnternet’e yüksek hızda erişmesine olanak sağlayan ve farklı teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir kavram. Bu teknolojik olgu, video ve karmaşık uygulamalar gibi yüksek bant genişliğindeki içerikleri görüntüleme ve görüntülü telefon görüşmelerine olanak sağlıyor. 3K’yı halihazırda etkin olarak kullanan ülkelerin başında Japonya ve Güney Kore gelmekte.

Megapiksel

Sayısal kameralar ve tarayıcılar gibi görüntüleme cihazlarının görüntü çözünürlüğünü açıklamak için kullanılan ölçü birimidir. Bir megapiksel, bir milyon resim birimi ya da piksel içerir. 1 megapiksel, 1 milyon pikselden oluşur. Cep telefonlarında yaygın olan 1.3 megapiksel çözünürlük yetenekleri varken, sayısal fotoğraf makinelerinde 5 megapiksel yaygın olarak görülmektedir. Profesyonel modellerde ise bu değer çok daha yüksektir.

DNS

Alan adı sistemi, sunucunun ve ona bağlı istemcilerin internet kayıtlarının tutulduğu bir tür veritabanıdır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde , hangi IP hangi bilğisayara ait olduğu belirlenir, ve istediğiniz yere erişirsiniz. Bu sistem istemcilerin ve sunucuların isimlerini, alan adını ve IP numarası gibi bilgileri içerir.

Wi-Fi

Wi-Fi veya Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN), kablo yerine 802.11a, 802.11b veya 802.11g radyo frekansı kullanan ve çeşitli kablosuz İnternet bağlantıları sağlayan orta boyutta bir BT ağıdır. Wi-Fi veya Yerel Ağ'ın olduğu yeri biliyorsanız, web içinde gezebilir, e-posta gönderip alabilir ve özel şirket ağınıza erişebilirsiniz. Bu ağ sürekli olarak hareket halinde olan durumundaki çalışanlar için idealdir. Son zamanlarda ev ve küçük ofislerde de, taşınabilir bilgisayar kullanımının artması sebebiyle kullanımı popülerleşmiştir.

Bas-Konuş

Genellikle, cep telefonlarının kullanıldığı bir “walkie-talkie” servisi olarak tanımlanır. Hücresel üzerinden Bas Konuş (PoC), hücresel şebeke üzerinden bire bir ve grup konuşmalarını mümkün kılan bir servistir. Düğmeye bir kez bastığınızda herkes sizi duyar, düğmeyi bıraktığınızda, diğer kişiler size yanıt verir. "Push-to-talk over Cellular" olarak adlandırılan sistemde, özellikle gruplar için keyifli bir iletişim yolu oluşturacak.

No comments:

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...