Thursday, April 5, 2007

A holy town (Selçuk-Efes)

The Aegean coast is one of the most beautiful spots in Turkey with its four seasons, mountains, sea, springs and natural beauty. It was home to many civilisations. Selcuk, 75km down the highway from Izmir toward Aydın, has been settled for 8 thousand years.
Dört mevsim yaşamaya uygun olması, aşılabilir yükseklikteki dağlık yapısı, deniz ve su kaynaklarının yeterliliği, bitki örtüsünün özellikleri bu bölgeyi yerleşim ve uygarlık oluşturmak için son derece uygun kılmış. Bunun en önemli kanıtlarından bir tanesi de yaklaşık 8 bin yıllık bir uygarlık geçmişine sahip olan Selçuk. İzmir Aydın karayoluna çıkıp İzmir'den 75 kilometre uzaklaştığınızda, Selçuk ilçesine varmış olursunuz.


A town crowned by Ephesus

Established in 6000BC, Epheses was called Apasas during the Hittite period. The Ephesus we see today was built in 300BC by Alexander the Great's general Lysimakhos. In the Hellenistic and Roman times, it was the capital of the Asian state and largest port with a population of 200 thousand, and the centre of Christianity in the Byzantine period. The House of the Virgin Mary where she lived with John the Baptist 4 to 6 years after the crucifixion has been declared a holy place by the Vatican. Lazarist priests discovered the spot in 1891 after it was revealed to the German nun A. Katherina Emmirch.

Efes'in taçlandırdığı bir kasaba Kuruluşu MÖ 6000 yıllarına giden Efes'in Hititler Dönemi'ndeki adı Apasas'tı. Bugün gezilen Efes, Büyük İskender'in generallerinden Lysimakhos tarafından MÖ 300'de kurulmuş. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan Efes, Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahipti ve Bizans Dönemi'nde de Hıristiyanlık merkeziydi. Bir solukta sayılıveren bu uygarlıklar binlerce yılı kapsıyor ve Efes'in her zaman ne kadar önemli bir merkez olduğunu gösteriyor. Bölge, günümüzde turistik öneminin yanı sıra kültürel olarak da ciddi bir aktiviteye sahip. Vatikan tarafından kutsal ilan edilen Meryem Ana Evi, dünyanın dört bir yanından gelen Hıristiyanların ziyaret ettiği gözde bir hac yeri çünkü İsa'nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra St.John, Meryem Ana'yı Efes'e getirmiş.1891 yılında Lazarist papazlar, Alman rahibe A. Katherina Emmirch'in rüyası üzerine Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği evin, araştırmalar sonunda bu yer olduğu ortaya çıkarılmış.


Museums everywhere

Ephesus is like an open-air museum. The indoor Selcuk-Efes Museum has one of the most important collections of Ephesian and Anatolian artefacts in Europe, found in digs, at the Church of St. John, Belevi Tomb Monument and other ruins. The Temple of Artemis, one of the Seven Wonders of the World, is here. So is the magnificent and historical İsa Bey Mosque dating to 1375. St. John wrote his testament in the Church of St. John and is buried here.If you are a nature-lover, head to the Selcuk Lake Gevekirse Water Birds Protection and Breeding Ground, 1000 hectares between Ephesus and Pamucak with 30 varieties of birds and mammals. Storks land on the Byzantine aqueduct at the beginning and end of summer.

Türkiye'nin en büyük ve en önemli birkaç müzesinden biri de Selçuk-Efes Müzesi. Efes için durum hem benzer hem de farklıdır. Efes harabeleri gerçek bir açıkhava müzesi olarak insanın başını döndürür.Selçuk'ta kendinizi bir zaman tünelinde hissedebilirsiniz. Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı'da Selçuk'tadır. 1375 yılında yapılmış olan İsa Bey Camii 'de. Bu cami, hem avlulu Türk cami tipinin hem de Anadolu sütunlu camilerin bilinen en eski örneğidir. İsa Bey cami, zengin süslemelerinin detayları ve güney kubbesinin fayans mozayikleriyle muhteşem bir yapı. St Paul'den sonra Efes Kilisesi'ne bağlı kiliselerin başına geçen St. John'un İncil'i yazdığı yer de yine Selçuk'taki St.John Kilisesi.


How to get there: Selcuk is 75km from İzmir. Rent a car or take a bus.

Where to stay: Surmeli Otel: 5-star. Tel: 0232-893 10 96. Richmond Otel: Tel: 0232-893 10 60. Yeni Hitit Otel: 4-star. Tel: 0232-892 60 75.

Where to eat: You must try cop sis in Selcuk. Efes Gunhan: Tel: 0232-892 22 91. Yandım Cavus: Tel: 0232-892 62 23. Yeni Hitit: Tel: 0232-892 69 20 Kayayurt: Tel: 0232-897 62 00.


Helpful hints

* A Christmas Mass is held at the House of the Virgin Mary on Christmas Eve on December 24th from 22.00-22.30. Priest's Home Telephone: 0232-892 60 08.

* The Ephesus Museum is open daily from 08.00-17.00. Tel: 0232-892 60 10/ 892 60 11.

* If you wish to find more information about Selçuk, see the website www.selcukephesus.gen.tr.

No comments:

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...