Friday, August 24, 2007

21.5 milyon MSN kullanıcısı var..





Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Türkiye'deki bilgisayar sayısının MSN kullanıcılarının yaklaşık üçte biri olduğunu söyledi.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, Türkiye'de internet kafeler hariç 7.5 milyon bilgisayar bulunduğunu, fakat aktif MSN kullanıcısı sayısının 21.5 milyon adet olduğunu ifade etti. Arkan, "Bu da demek oluyor ki bir kullanıcının birden fazla, hatta ve hatta 3 tane MSN adresi var. Zaten Brezilya ve Amerika'dan sonra MSN kullanımında dünya üçüncüsüyüz. Bilgisayarı genellikle haberleşme alanlarında kullanıyoruz. Bilgi ve eğitim alanlarında kullanım dünya düzeylerinin altında. Microsoft Türkiye, Meksika ve Güney Kore, dünya çapında özel büyüme kategorisine alındı ve bu ülkelerin temsilcileri potansiyel ile performanslarını değerlendirmek için sonbaharda Paris'e çağırıldı" dedi.

600 MİLYON E-POSTA


Türkiye'nin bilişim sektöründe gelişmesi için daha çok yol olduğunun altını çizen Arkan, şöyle konuştu: "Fakat haberleşme alanlarına baktığımızda 16 milyon Hotmail abonesiyle dünya altıncısıyız. Günde ortalama 600 milyon e-posta gönderiliyor. 10 milyon MSN Space kullanıcısıyla ilk ondayız. Haziran ayında Türkiye MSN'de toplam 3.5 milyar adetlik konuşma penceresi açıldı. Kullanıcıların listelerindeki ortalama kişi sayısı 106. Bu sayıyla Türkiye, Avrupa'da İspanya'dan sonra ikinci sırada." Korsan yazılım kullanımının tamamen kültürel olduğuna değinen Arkan, bu alışkanlıkla mücadele için en önemli öncülüğün devletin bu konuya sahip çıkmasında ve entelektüel sermayenin değer kazanmasında gördüğünü vurguladı. Arkan, yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'de korsan yazılım kullanım oranının yüzde 65 seviyelerinde olduğunu, dünyada bu oranın yüzde 35, Ortadoğu Bölgesi'nde ise yüzde 57'de kaldığını ifade etti.

'YAZILIM % 120 BÜYÜR'


Arkan, Türkiye'de korsan yazılım oranının yüzde 10 düşürüldüğü taktirde yazılım sektörünü yüzde 120 büyüyerek 5.3 milyar dolar büyüklüğe ulaşabileceğini, 36 bin kişiye istihdam yaratabileceğini ve Gayri safi milli hasılaya (GSMH) 1 milyar dolar katkı sağlayabileceğini ifade etti. Türkiye'de bilgisayar alınca insanların hayatlarının değişmediğini ifade eden Arkan, diğer ülkelerde kişilerin istedikleri bütün hizmetleri internet vasıtasıyla karşılayabildiğini belirtti. Arkan, "e-devlet hizmeti diğer ülkelerde insanların hayatlarını kolaylaştırıyor. Bürokrasiyi, kuyruklara girip fatura ödemeyi engelliyor" dedi.

HTC Touch





Güç parmaklarınızın ucunda


Microsoft Windows Mobile tabanlı akıllı cihazlar pazarında dünya lideri HTC Corp.'un tüm dünyada heyecan yaratan tasarım harikası akıllı telefonu HTC Touch Türkiye'ye geliyor.

Dokunmatik ekrana yenilikçi bir yaklaşım getiren şık, sade ama çok fonksiyonlu bir ürün olan HTC Touch, Ağustos ayında Turkcell aracılığıyla tüm Türkiye'de satışa sunulacak. Touch, Kasım ayına kadar Türkiye'de sadece Turkcell kanalıyla satışa sunulacak.

Parmağın ekran üzerindeki hareketlerine tepki veren HTC Touch, dokunmatik ekran tabanlı cihazların kontrolünde çığır açıyor. HTC tarafından geliştirilen dokunmatik ekran teknolojisinin temelini oluşturan TouchFLO özelliğine sahip ilk cihaz olan HTC Touch, ekrana dokunan parmakla kalem arasındaki farkı algılayıp ona göre tepki veriyor. Parmakla kontrol dokunmatik ekranın çok daha rahat ve doğal kullanımına olanak tanıdığı gibi, telefonu kullanabilmek için kalemi takıp çıkarma dersine de son veriyor.

HTC Touch ile kullanıcılar, "Kişiler", "Medya" ve "Uygulamalar" başlıkları altında 3 ekranı kapsayan, 3 boyutlu hareketli arayüze sadece parmaklarını yukarı doğru hareket ettirerek kolaylıkla erişebiliyorlar. Parmak hareketleri ile menülerin dönerek değişmesi, kullanıcıların en çok kullandıkları özelliklere kolay erişmelerini sağlıyor. TouchFLO özelliği ayrıca web siteleri, dokümanlar, mesajlar ve kişi listelerinde parmak dokunuşuyla kaydırarak gezinmeye de olanak tanıyor.

Akıllı, şık ve çok fonksiyonlu HTC Touch, kullanıcıların iş yaşamlarıyla özel hayatlarını dengelemelerine olanak tanıyan iletişim, eğlence ve iş yaşamıyla ilgili birçok özelliği bir araya getiriyor. HTC tarafından tasarlanan yeni ekran e-posta, mesajlar, takvim randevuları ve kişilere, dünya çapında yüzlerce şehrin hava durumuyla ilgili bilgilere tek bir dokunuşla erişim olanağı sunuyor.

Windows Mobile 6 Professional işletim sistemi üzerinde çalışan HTC Touch, Outlook Mobile, Office Mobile, Windows Live ve birçok farklı uygulamayı çalıştırabiliyor. Kullanıcılar Internet Explorer'la İnternet’te gezinebiliyor, e-posta alıp gönderebiliyor, Messenger'da sohbet edebiliyor ve Windows Live ile İnternet’te kendi alanlarına dosya gönderebiliyorlar.

Friday, August 17, 2007

Cisco Türkiye’de genişbant internetin nabzını tuttu

İnternet ve bilgi ağları alanında geliştirdiği yazılım, donanım ve hizmetleriyle bilginin dünya üstünde hareketini mümkün kılan, ağ teknolojileri konusunda uzman Cisco; geleneksel hale gelen “Türkiye’de Geniş Bant İnternet Araştırması”nın ikincisine IDC ile birlikte imza attı.

Türkiye’deki genişbant pazarının boyutlarını ortaya koymak amacıyla ilki Haziran 2006, ikincisi ise Aralık 2006’da gerçekleştirilen Cisco Genişbant Internet Araştırması ile Türkiye’nin genişbant konusundaki resminin çekilmesini ve gerçekçi bir gelecek planı hazırlamak mümkün hale geliyor. Segment, bant genişliği, teknoloji platformu, aylık abone ücreti ve abone dağılımına göre ölçülen araştırma her altı ayda bir aynı yöntem kullanılarak yapılıyor.

Genişbant internet ile ülkenin ekonomik büyümesi arasında bir bağlantı olduğunun ortaya konduğu araştırmayla genişbant internetin ticari iletişimin önemli bir parçası haline gelmesi yatıyor.

Türkiye’de genişbant bağlantının çok hızlı bir gelişim gösterdiğini vurgulayan araştırmaya göre Haziran 2006’da genişbant bağlantıların yüzde 96,4’ü 256Kb ve daha düşük bağlantıya sahipken 2006 Aralık’da kullanıcıların yüzde 97,6’sı 512Kb’den daha yüksek hızlarda bağlanmaya başlamış.

Aynı araştırmaya göre kurumsal genişbant bağlantıların yüzde 88.4’ünü küçük işletmeler (1-48 çalışan) tarafından kullanılıyor. Orta boy işletmelerin (50-249 çalışan) oranı yüzde 9,7 ve büyük işletmelerin (250+ çalışan) payı ise yüzde 1,9. Araştırma ayrıca Türkiye’nin yeni nesil genişbant erişimi için, çok hızlı, üzerinde interaktif ve ticari televizyon yayıncılığı gerçekleştirilebilecek kapasiteye sahip, evlere kadar uzanan fiber optik yatırımının ve yaygın Metro Ethernet talebinin artacağını gösteriyor. Tüm dünyada hızla yaygınlaşan Metro Ethernet temelli genişbant uygulamalarının önümüzdeki 3-5 yıllık sürede ADSL teknolojisin yerini alması bekleniyor.



2010 yılında 560 milyon kişi


Yapılan araştırmalar, dünyadaki genişbant abone sayısının 2006 ve 2010 yılları arasında % 16.2 oranında büyüyeceğini gösteriyor. 2006 yılında yaklaşık 310 milyona ulaşan abone sayısının 2010 yılında 560 milyon olması bekleniyor. Bu oranın önümüzdeki yıllarda yükselmesindeki sebepler arasında genişbant internetin tüm dünya çapında iletişim altyapısının en temel parçası olarak ön plana çıkması ve toplumların birbirleri ile daha fazla iletişim kurmasında genişbant iletişimin önemli katkısının olduğu kriterleri yer alıyor.

Genişbant internet toplumun yapısında olumlu yönde iyileşmeler meydana gelmesine de yardımcı oluyor. Bunlar arasında daha eğitimli, sağlıklı, güvenli bir topluluk, rekabetçi iş yaşamı ve vatandaş odaklı devlet kavramları yer alıyor. Genişbant eğitimin daha kolay ulaşılabilir olmasına ve öğrencilerin genişbant internet sayesinde etkileşimi yüksek dijital eğitim yazılımlarına daha kolay erişebilmelerini sağlıyor.

İnsan hayatının en önemli unsurları arasında yer alan sağlık konusunda da faydalar sağlayan genişbant; vatandaşlara nerede olduklarına bakmaksızın online sağlık hizmeti, bilgi ve kaynak imkanı sunuyor.

Genişbant internetin en önemli faydalarından bir tanesi de yerel ve bölgesel düzeydeki kamu güvenliği yetkililerine bilgiye daha hızlı erişim sağlayarak daha hızlı hareket etmelerine imkan sağlaması olarak gösteriliyor. Bu teknoloji sayesinde, kurumların ağ temelli çözümleri kullanmalarını mümkün hale geliyor: E-ticaret, müşteri ilişkileri yönetimi, e-öğrenme, global ekonomiye ulaşmada önemli katkılar sağlayan genişbant, hükümetlerin vatandaşa daha verimli, saydam ve etkili hizmet vermesine yardımcı oluyor.

Genişbant internetin yaygınlaşması yeni teknolojilerin insan hayatına girmesine imkan sağlıyor. Bunlar arasında Video & IPTV, 3’lü servisler (ses, data ve video hizmetlerinin aynı operatör tarafından verilmesi), ofise gitmeden evden çalışma ve kablosuz genişbant teknolojileri sayesinde mobil iletişimin yaygınlaşması yer alıyor.

Türkiye yaygın genişbant erişime batı ülkelerine kıyasla geç sahip olsa da özellikle ADSL pazarındaki hızlı büyüme ve pazardaki oyuncuların gelecekle ilgili iş planları, Türkiye’nin bu konuda dünyanın gerisinde kalmayacağını gösteriyor.



Rakamlarla Genişbant


ADSL kullanımı 2006 yılının son 6 ayında 660 bin adet artarken kablolu internet kan kaybetti
Hükümet, 2006 yılında yüzde 20 olan ticari kurumların genişbant internet kullanım oranını 2010 yılında yüzde 95’e getirmeyi planlıyor
Küçük ve orta boy işletmelerin genişbant kullanımı büyük işletmelere kıyasla daha hızlı artıyor
Haziran 2006 tarihinde % 2.02 olan 512 KB ve üstü internet kullanımı Aralık 2006 tarihinde % 97.6’ya yükseldi..

Monday, August 6, 2007

Cep Telefonu ( Son Model)



NOKIA N8600 LUNA

Nokia'dan 'premium' telefon serisine yeni bir tanesi daha yolda. Oldukça kaliteli malzemeden yapılan cihazın fotoğrafları Internet'te görünmeye başladı. 2Megapixel kameralı, 1GB'da hafızası var yazana göre. Bu kayan kapaklı telefonun önümüzdeki günlerde daha detaylı bilgilerini görmeye başlamış oluruz.





NOKIA 8800 TAKİPÇİSİ Mİ?

Nokia'nın pahalı 8800 modelinin takipçisi olabilecek bir telefonun fotoğrafları. 8800, az bulunan bir model özellikler yüksek gelir seviyesine hitap eden tasarımı ve alaşımıyla hitap ediyor. Tabii ki tek nedeni fiyatı, çok gelişmiş özellikleri olmamasına rağmen fiyatının bin YTL'nin üzerinde olması. 8800'ın benzeri böyle bir model geldiğine göre (ki metali yine aynı kaliteli cinsten mi buna bakarak takipçisi olup olmadığına karar vermek lazım), 8800'ın belirli bir kitle tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz.





PHILIPS XENİUM NRG

Philips'in Xenium isimli bu modeli normal cep telefonu piliyle çalışıyor fakat piliniz bitmeden önce, normal kalem pil koyarak şarj etmesini sağlayabiliyorsunuz. Yazana göre 3 saatlik konuşma süresini bu şekilde elde edebiliyormuşsunuz. Pili sık sık biten birisi olarak, telefonun oldukça ilginç olduğunu söyleyebilirim.

Öte yandan çözüm kalem pil kullanmak mıdır emin değilim ama yeni renkli ekranlı ve bir çok özellikli telefonların pil sorunlarını artık çözmeleri gerekiyor. Ekranlar iyileşip, özellikler artarken, cihazların pil ömürlerinin azalıyor olması kabul edilemez bir şey. Yani temel özellikdir pil. Pil yoksa hiçbir özellik çalışmaz. Ya yapacak bir şey yok ya da üreticiler daha dikkat çeken özelliklere kafa yorduklarından pil ömrü gibi arka planda kalmış bir şeyle ilgilenmiyorlar. Hangisi dersiniz?




DÜNYANIN EN PAHALI TELEFONLARI

Wired dergisi, en pahalı telefonları göstermiş. Sanki bir marifet. Yanda görünen Nokia Vertu Cobra. Üzerine değerli taşları koyarsan her şey pahalı olur. Dünyanın en pahalı arabası pırlanta taşlarla süslenmiş bir araba olabilir o zaman veya evi? Sadece en pahalı demek için mi bunların hepsi?

Bu Nokia'nın fiyatı 310,000 Amerikan Doları.




NOKIA 5700 EXPRESS MUSİC

Nokia, müzik telefonu konusunda biraz daha iyi adımlar atmaya başladı. Gençlere daha uygun, daha eğlenceli modellerle pazarda yer edinmeye çalışan Nokia yine de biraz kalın görünüyor. Bunun nedeni de aynı zamanda 3G bir telefon olması. 2 megapixel kamerası da bulunuyor.

Teknoloji Sözlüğü

Oyun kumandası

Joystick olarak adlandırılan bu cihaz, kişisel bilgisayarlar kadar uzun bir geçmişe sahiptir. Türkçe’ye çevrildiğinde “zevk çubuğu” gibi bir anlama gelen joystick, oyun kumandası olarak tanımlanabilir. Bilgisayar, atari ve konsol oyunlarının yön ve fonksiyon düğmeleriyle yönetilmesi işine yararlar. Günümüzde cep telefonlar ve yeni kuşak teknolojik cihazlarda bu teknolojiden faydalanılıyor.

İşletim Sistemi

Bilgisayarları çekip çeviren işletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program olarak tanımlanabilir. İşletim sistemi çekirdek (kernel), kabuk programı (shell), dosya yapısı (file structure) ve uygulamalardan oluşur. Kabuk programı kullanıcı ile işletim sistemi arasında bir arayüz oluşturur. Kullanıcıdan komutları alır ve çalıştırılmak üzere çekirdeğe yönlendirir. Dosya yapısı bilgilerin hangi şekilde oluşturulacağını ve depolanacağını belirler. Dizinler, dosyalar ve alt dizinlerden oluşur. Uygulamalar ise editörler ve derleyiciler gibi özel işlevleri yerine getiren programlardır.

Centrino

Intel Centrino Tekonolojisi Intel Pentium M Processor, Intel PRO/Wireless Network Connection 802.11b ve Intel 855 PM Chipset bileşenlerini içeren bir mobil platformdur. Daha ince ve hafif, daha uzun pil ömrüne sahip, kablosuz bağlantı özellikleri entegre, gelişmiş mobil cihazlara olanak sağlar. Yalnızca bu 3 bileşeni içeren (İşlemci, Chipset ve Wireless) sistemler centrino olarak adlandırılmaktadır. Yeni Intel M işlemciler daha az güç kullanıp daha az ısınırlar. İşlemci boyut olarak da daha küçüktür. Bu özellikler, daha uzun pil kullanım süresi ve daha yüksek performans sunmaktadır.

EDGE

2003 yılında ABD'de kurulumuna başlanan ve Türkiye'de ilk olarak geçtiğimiz hafta Turkcell tarafından sunulmaya başlanan EDGE, Enhanced Data rates for Global Evolution teriminin başharflerinden oluşuyor. Bu teknolojinin sunduğu en önemli hizmet, yüksek hızlı İnternet erişimi. Teknik olarak saniyede 384 kilobit veri transferine izin veren EDGE altyapısı dolayısıyla saniyede 48 KB hızında veri çekmeyi mümkün kılıyor. Bu hızı EDGE uyumlu cep telefonlarında olduğu kadar dizüstü ve el bilgisayarlarına takılabilen kartlarla kapsama alanında ve EDGE desteği sunulan her bölgede kullanmak mümkün.

DVD

Digital Video Disc yada Digital Versatile Disc olarak adlandırılan bir optik disk teknolojisidir. Esasında içinde büyük data depolanan, hızlı, içinde video, ses, bilgisayar datası, çeşitli bilgiler bilgiler içeren CD büyüklüğünde yeni bir formattır. Bu özellikleri ile ses CD leri, video teyp, laserdisk, CD-ROM ve oyun kartuşlarının yerini almaktadır.

Kiosk

Genel kullanıma açık alanlarda, İnternet'te her türlü yapmayı mümkün kılan bu ana özelliğine ek olarak ihtiyaca uygun olarak danışma hizmeti veren, reklam amaçlı olarak kullanılabilen, İnternet üzerinde indirimli telefon görüşmesi yapılabilen ya da eğlence oyun amaçlı kullanılabilen kişisel bilgisayar üzerinde çalışan otomattır.

Teknoloji Sözlüğü

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL (Asimetrik Sayısal Abone Hattı), mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Geniş bant erişimi sağladığından dünyada internet kullanıcıları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. ADSL’de telefon hattı üzerinde kapasiteyi daha verimli kullanmak amacıyla sayısal kodlama teknikleri kullanılır. Asimetrik yapısı nedeniyle internet ya da benzer veri kaynaklarına ulaşıp tek yönde veri aktarımı yapmak isteyen müşteriler için en elverişli uygulamadır.

e.PC

Kişisel bilgisayarların ev içindeki televizyon, radyo, oyun, müzik çalar, DVD gibi eğlence uygulamalarını çalıştırmasına olanak veren yeni nesil modellerine verilen isimdir. Salonlarda bulunan e.PC’ler tüm ev bireylerini ilgilendiren işlevleri büyük ve kaliteli ekranında ve kablosuz uygulamalarıyla sunuyor. E.PC’ler donanımla birlikte, gelişmiş bir yazılım platformuna sahip ve bilgisayar açılmadan bile bazı uygulamalar çalıştırılabiliyor.

MP3

İnternet dendiğinde akla gelen birkaç terimden biri olan MP3, MPEG (Motion Pictures Experts Group) Layer 3'ün kısaltmasından oluşmuş, dünyanın en yaygın müzik biçimi ve ses sıkıştırma biçimidir. Sıkıştırma algoritmaları geliştirilmeden önce bilgisayarlarda ses örnekleri wav, pcm, voc, au, snd gibi biçimlerde saklanıyordu. Bu biçimler insan kulağının duyamayacağı ses frekanslarını da depolayarak dosyanın şişmesine yol açtığı için, CD kalitesinde 3-5 dakikalık bir ses kaydının saklanabilmesi için 50 ila 70 MB arasında bir sabit disk alanı gerekmekteydi. MP3 ise, müzik dosyalarını CD kalitesinde, eskiye nazaran 16'da 1 oranında sıkıştırarak bir devrim yarattı. Bugün dünyanın en yaygın müzik biçimlerinden biri olarak ticarileşiyor.

Genişbant

Alışılagelmiş yavaş ve kesintili bağlantının tam tersidir “genişbant”. Yüksek hızda veri transferi teknolojisinin genel adı olarak kullanılmakta olup, bu teknoloji ADSL, kablolu ve uydulu olmak üzere üç farklı şekildedir. Hızlı ve kesintisiz olması sayesinde genişbant üzerinde yüzlerce uygulama ve fonksiyon kullanılabilir. Örneğin İnternet üzerinden TV kalitesinde kesintisiz film izlemek, ses kalitesi yüksek radyolar dinlemek, ve her türlü dosyayı hızlı biçimde bilgisayara indirmek mümkündür. Sesli ve görüntülü iletişim de genişbant İnternet’in sunduğu nimetlerden biridir. Ağ üzerinden başkalarıyla gerçek zamanlı oyun oynamak da son derece rahat olur genişbant ile birlikte.

Akıllı Kart

Cep telefonlarımızda yaygın olarak kullanılan ve üzerinde pul büyüklüğünde bir bilgisayar bulunan kartlar, ‘akıllı kart’ olarak adlandırılıyor. Akıllı kart teknolojisinin veri saklama kapasitesi arttıkça, yakın gelecekte, kimlik kartı, kredi kartı, sosyal hizmetler kartları, nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport yerine geçen tek bir kart olacak.

USB (Universal Serial Bus)

Evrensel Seri Yolu, bilgisayarların diğer cihazlarla iletişim kurması için geliştirilmiş bir veri yolu standardır. USB, iletişim standartlarında yeni bir bağlantı şeklidir. Geleneksel seri ve paralel portların yerini almak ve evrensel bir standart oluşturmak hedefiyle üretilmiştir. USB, bağlandığı alete güç de verir. 12 Mbit/s ve 1.5 Mbit/s veri transfer hızı sağlar. Günümüzde USB’den bağlanarak çalışan peçok ürün çeşiti bulunmaktadır.

Teknoloji Sözlüğü

WiMAX

Ev ve ofislerin yanı sıra havaalanı ve otel gibi halka açık ortamlarda da kullanımı hızla yaygınlaşan Wi-Fi kablosuz İnternet bağlantı teknolojisinin kardeşi WiMax (802.16a), 75 Mbps bağlantı hızı sunabilen bir kablosuz bağlantı standardı. Yer altından kablo döşenmesi mümkün olmayan, zorlu yerleşim yerlerinde büyük avantajlar sağlayacak WiMAX'in fiyat ve performans dengesinin oturması birkaç yılı bulacak.

WLAN

Açılımı Local Area Netwotk (Yerel Alan Ağı) olan LAN’ın önüne Wireless (kablosuz) kısaltmasının eklenmiş halidir. Kablosuz Yerel Alan Ağı, mevcut kablolu ağlara ilave olarak kurulabilir veya alternatif bir seçenek şeklinde kullanılabilir. Ağa bağlı bilgisayarların birbiriyle ve uzak ağlarla olan iletişimlerini kablosuz olarak sağlayan WLAN, veri iletimini hava üzerinden elektromanyetik dalgalar halinde taşıyarak, kablo bağlantılarını azaltan bir çözümdür. WLAN uygulamaları, kullanıcının hareket imkanını kolay bir kurulumum rahatlığı ile birleştirir.

GPRS

Cep telefonu ve diğer taşınabilir cihazların, bulunulan yerden bağımsız olarak, İnternet Protokolü (IP) ağı üzerinden standart çevirmeli telefon hattıyla aynı hızda veri gönderip almasını sağlayan teknolojidir. Taşınabilir cihazlar, GPRS (General Packet Radio Service) özelliğini kullanarak web üzerinde gezinti yapabilir, e-posta alıp gönderebilir, veri ve medya yükleyebilir. Buna ek olarak dizüstü bilgisayarınıza ve diğer mobil cihazlara da bağlantı işlevi görebilir. GPRS kullanıcıları, bu özellik ile Internet'e sürekli bağlı olduklarından "her zaman açık" şeklinde nitelenirler. Sahada çalışanlar kısa mesajları kullanarak iş durumlarını raporlayabilir ve destek isteyebilir.

Kızılötesi

Renk tayfında kırmızının altında kalan ve gözle görünmeyen ışık dalgasıdır. Genellikle uzaktan kumandalarda basit işlemler yapmak ve taşınabilir cihazlarda dosya transferi için kullanılıyor. Tıp alanında da yoğun kullanımı bulunan bir teknoloji. İki kızılötesi cihazın haberleşmesi için “göz göze” gelmeleri şartı bulunuyor. Etki alanı çok kısıtlı olduğu için, kızılötesinin yerini günümüzde Mavidiş gibi, radyo dalgalarıyla iletişim kuran modern protokoller almaktadır.

Mavidiş

Son zamanların popüler iletişim yöntemi olan Mavidiş (Bluetooth), en çok on metre uzaklıkta bulunan Mavidiş özelliği aktif durumda olan cihazları birbirine bağlayan, tüm dünyada kullanılan bir radyo frekansıdır. Bu özellikle dizüstü veya avuçi bilgisayarları başka dizüstü bilgisayarlara, cep telefonlarına, kameralara, yazıcılara, klavyelere, hoparlörlere ve bilgisayar faresine bağlayabilir. Uyumlu çalışma araçlarını tam bir işlevsellik içinde bir arada kullanmayı sağlayan bir kişisel ortam ağı (PAN) oluşturarak, Mavidiş özelliği etkinleştirilmiş cihazlar arasında hızlı ve kolay erişim sağlar.

BlackBerry

BlackBerry, profesyoneller ve ileri seviye kullanıcıların bilgilerine ulaşmak için varolan çözümlerden biri olmasının yanında bir iletişim cihazıdır. Hareket halindeyken devamlı olarak iş yada kişisel e.postalarına ulaşmak isteyen kullanıcılar için bir çözüm sunarken aynı zamanda telefon, kısa mesaj, internet ve WAP tarayıcısı, adres defteri, ajanda gibi özellikleri de barındırıyor. BlackBerry, Push (itme) teknolojisini kullanarak posta kutusuna gelen e.posta, toplantı isteği gibi bilgileri eş zamanlı olarak BlackBerry cihazına taşır. Postaları almak için hiçbir yere bağlanmak, arama yapmak gibi işlemler yapmaya gerek yoktur.

Teknoloji Sözlüğü

JAVA

Bir programlama dili ve bununla birlikte bir platformdur. Birbirinden farklı aygıtlarda çalışabilen Java, bu aygıtlar arasında iletişimi kolay hale getirir. Son zamanlarda daha çok cep telefonu ve benzeri mobil cihazlarda kullanımı yaygınlaşan Java’nın kişisel birlgisayarlar ve kurumsal sistemler üzerindeki etkisi de tartışmasız olarak büyüktür. Masaüstü bilgisayarlarda Java uygulamalarının çalışması için herhangi bir ayara gerek yoktur.

3K (Üçüncü Kuşak)

İletişim teknolojileri dünyasına son yıllarda damgası vuran 3K, mobil iletişim cihazlarının İnternet’e yüksek hızda erişmesine olanak sağlayan ve farklı teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan bir kavram. Bu teknolojik olgu, video ve karmaşık uygulamalar gibi yüksek bant genişliğindeki içerikleri görüntüleme ve görüntülü telefon görüşmelerine olanak sağlıyor. 3K’yı halihazırda etkin olarak kullanan ülkelerin başında Japonya ve Güney Kore gelmekte.

Megapiksel

Sayısal kameralar ve tarayıcılar gibi görüntüleme cihazlarının görüntü çözünürlüğünü açıklamak için kullanılan ölçü birimidir. Bir megapiksel, bir milyon resim birimi ya da piksel içerir. 1 megapiksel, 1 milyon pikselden oluşur. Cep telefonlarında yaygın olan 1.3 megapiksel çözünürlük yetenekleri varken, sayısal fotoğraf makinelerinde 5 megapiksel yaygın olarak görülmektedir. Profesyonel modellerde ise bu değer çok daha yüksektir.

DNS

Alan adı sistemi, sunucunun ve ona bağlı istemcilerin internet kayıtlarının tutulduğu bir tür veritabanıdır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerde , hangi IP hangi bilğisayara ait olduğu belirlenir, ve istediğiniz yere erişirsiniz. Bu sistem istemcilerin ve sunucuların isimlerini, alan adını ve IP numarası gibi bilgileri içerir.

Wi-Fi

Wi-Fi veya Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN), kablo yerine 802.11a, 802.11b veya 802.11g radyo frekansı kullanan ve çeşitli kablosuz İnternet bağlantıları sağlayan orta boyutta bir BT ağıdır. Wi-Fi veya Yerel Ağ'ın olduğu yeri biliyorsanız, web içinde gezebilir, e-posta gönderip alabilir ve özel şirket ağınıza erişebilirsiniz. Bu ağ sürekli olarak hareket halinde olan durumundaki çalışanlar için idealdir. Son zamanlarda ev ve küçük ofislerde de, taşınabilir bilgisayar kullanımının artması sebebiyle kullanımı popülerleşmiştir.

Bas-Konuş

Genellikle, cep telefonlarının kullanıldığı bir “walkie-talkie” servisi olarak tanımlanır. Hücresel üzerinden Bas Konuş (PoC), hücresel şebeke üzerinden bire bir ve grup konuşmalarını mümkün kılan bir servistir. Düğmeye bir kez bastığınızda herkes sizi duyar, düğmeyi bıraktığınızda, diğer kişiler size yanıt verir. "Push-to-talk over Cellular" olarak adlandırılan sistemde, özellikle gruplar için keyifli bir iletişim yolu oluşturacak.

Thursday, August 2, 2007

Anatolian goddesses (Anadolu tanrıçaları )

The Istanbul Archaeological Museum is home to an 8,000-year-old 15cm statue of a goddess. Seated on a throne, she is a robust, large-breasted, fleshy figure. While researching my doctoral thesis on "Anatolian Goddesses", I had the opportunity to hold many such figures in my hands.



Neolithic Stone Age women

The statute in the Istanbul Archaeological Museum was made by Neolithic artists. These people had only recently left their caves to set up small villages. They were moving from hunting and gathering to farming. The Neolithic people equated abundant harvests with female fertility. A cult of fertility developed and statues of goddesses with large breasts, large stomachs and wide thighs were carved to represent sex and fertility.


Cilalı Taş Devri'nin kadınları
İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki heykelcik, bilimsel olarak Neolitik Çağ olarak adlandırılan Cilalı Taş devrinin sanatçıları tarafından yapılmıştı. O dönemin insanları henüz mağara yaşantısından yeni çıkmış, küçük köyler kurmuş ve avcılık ile besin toplayıcılığı yerine, kendisini besleyecek sulu üretime geçmişti. Neolitik çağ toplumu üretim ve bereket kavramını, kadının doğurganlığında özdeşleştirmişti. Çünkü kadın, tıpkı topraktaki gelişmeler gibi, doğuruyor ve kendi soyunu yaratıyordu. Toprak da, sürekli yeni bitkiler, sebzeler, meyvelerle kendini yeniliyordu!. Böylece, bereket kültü ile ilgili bir inanç kavramı ortaya çıktı. Bereketi sağlayan kadına tapınma ihtiyacı gelişti. Ve heykellerini yaptılar. İri göğüsleri, büyük karınları, geniş kalçaları ile seks ve doğurganlık sembolü kadınları betimlediler bol bol.




Nameless mother goddesses

Many of the Neolithic statues found in Anatolian archaeological digs seem to be holding their milk-swollen breasts. Some look pregnant. Some breast-feed children. Statues depicting scenes of copulation were first found in Catal Hoyuk. Research has shown that the Neolithic people understood the origins of life and believed in the sanctity of family life. As women had the power to give birth, they were considered sacred. Statues of goddesses depicted with a lion or leopard symbolise her role as authoritarian protector. This matriarchal faith continued for thousands of years in Anatolia. After the discovery of bronze in the 4000 BC, cities were formed. With cities came politics and war, and the age of male aggression. Men's role in society became more dominant, but women remained the symbol of fertility and abundance. Early Bronze Age goddesses were also naked, but their hair was tied up, they had small, high breasts, small stomachs, narrow waists, wide thighs and large reproductive organs. Written language was introduced to Anatolia in 2000 BC. Records show that these mother goddesses were equated with the sun. The Hittites created a hierarchy of goddesses lead by one goddess. During the Late Hittite State, she was known as Kubaba. Kubaba was renamed Kybele by the Frigians.


İsimsiz ana tanrıçalar
Anadolu'da yapılan arkeolojik kazılarda ele geçen bu döneme ait tanrıçaları görme şansını da yakalamıştım. Heykelciklerin pek çoğunda, elleri ile sanki süt dolu göğüslerini tutuyorlardı. Bir kısmı da hamile kadınları çağrıştırıyordu. Birkaç tanesi çocuğunu emzirmekteydi. Tarihin ilk seks sahnelerini içeren betimlemeler de bu devire ait merkezlerden Çatal Höyük'te ele geçmişti.
Bütün bulgulara göre; Neolitik-Cilalı Taş insanı, yaratılış olgusunun kadın ile erkek birleşmesi sonucunda doğum ve aile bağlantısını keşfetmişti. Onlar erkek-kadın ve çocuktan oluşan ailenin tanrısallığına inandıklarından bu eserleri yaratmışlardı. Yaşamın sürekliliğini, doğurduğu bebeğini göğüslerindeki süt ile besleyip yaşama katan kadın sağlıyordu. Bu durum erkeğe karşı olağanüstü bir güçtü, bu nedenle tanrılaştırılmayı hak etmişti. Tanrıça, yaşam ve ölüm üzerinde egemendi ve tüm yaratıkların korucusuydu. Yanında aslan ya da leoparlarla birlikte görüldüğü heykelcikler koruyucu durumdaki otoriter tanrıçayı betimlemekteydi. Bu inanç Anadolu topraklarında binlerce yıl sürdü. Tuncun keşfedildiği M.Ö. 4. bin yılın sonlarında köyler yerine büyük kentlerin kurulması ve siyasal örgütlenmenin başlamasıyla erkeğin savaşçı gücü ortaya çıktı. Toplumdaki yeri kuvvetlendi. Ancak kadın, ana tanrıça olarak bereketin simgesi olmaya devam etti.
Ana tanrıçalar, Eski Tunç Çağı'nda daha zarif imal edildiler. Yine çıplaklıkları örtülmedi, saçları topuzlu ya da poloslu, dik ve küçük göğüslü, hafif göbekli, ince belli, geniş kalçalı ve iri kadınlık organlarıyla pek çok Eski Tunç Çağı yerleşmesinde ele geçtiler. Bu dönemlerin tanrıçaları isimsiz ana tanrıçalardı. M.Ö. 2. bin'de yazının Anadolu'ya girmesiyle yazılı belgelerde Ana tanrıçanın güneşle özdeşleştirildiği fark edildi. Bu dönemde Anadolu'ya hâkim olan Hititler, tanrıçalarını çoğalttı ve bir baş tanrıça ile onun alt kademesindekileri yarattılar. Baş tanrıçaları Hepat adını aldı. Hititlerin yıkılmasından sonra kurulan Geç Hitit Devleti'nin tanrıçası ise Kubaba olarak ana tanrıçalığını sürdürdü. Kubaba, Friglerde Kybele adını aldı. Doğurganlığı, doğaya hakimiyeti, bereketi temsil özelliği aynen sürüyordu.


Artemis the Shrew

Around 500BC, Ancient Greek culture dominated Anatolia and the goddess became known as Artemis. The famous many-breasted statue of Artemis of Ephesus symbolises her fertility. However, Artemis was better known as a protector. Her bow and arrow represented her power over nature. As the beautiful virgin huntress, Artemis was also the image of unattainable perfection. One story goes that she killed a young man who saw her naked while she was bathing. She pitied him and turned him into a stag and kept him with her. A marble carving depicting this myth is on display at the Louvre. A few rooms away stands a statue of Aphrodite, another Mediterranean goddess.


Hırçın Artemis
M.Ö.1. binin ortalarında Anadolu'da antik Yunan kültürü hâkim olmaya başladığında ise bu görevi Artemis üstlendi. Efes'in meşhur yumurta şekilli bol göğüslü Artemis'i, bereketi böyle sembolize etti. Aslında bekaretine düşkün bir tanrıça olan Artemis kadınlıktan öte koruyuculuğuyla öne çıkmıştı. Elinde tuttuğu yay ve oku ile vahşi doğaya hâkimiyetini göstermekteydi. Bakire tanrıça, güzelliğiyle herkesi büyülemesine rağmen, kimseyle beraber olmayarak erişilmezliğini kanıtlıyordu. Bir keresinde kendisine âşık olan ve onu yıkanırken gizlice seyreden zavallı bir genci okuyla öldürmüş ve sonradan kendisine acıdığından onu geyiğe çevirerek yanından ayırmamıştı. Louvre Müzesi'nde bu mitolojik öyküyü anlatan en güzel eserlerden birinin önünde duruyordum. Ne kadar ustalıkla mermeri işlemişti bu dönemin sanatçısı. Birkaç salon sonrasında ise bir Akdeniz tanrıçası Aphrodite'i gördüm.




The beautiful Aphrodite

Unlike the proud virgin Artemis, Aphrodite was the goddess of love and beauty, femininity and fertility. Her face may be lowered bashfully, but Aphrodite is famous for being an outrageous flirt. Aphrodite was born from a oyster shell in Cyprus and is named after Aphros, the Greek word for sea foam. She was young and beautiful, unlike the Neolithic fertility goddesses. She was also less powerful. The powers of the omnipotent mother goddess were split among the many Greek and Roman goddess. The goddess Tykhe represented fertility and good fortune. Hekate was the goddess of death and night. She was later known as the doorkeeper of Hades.
When the Byzantines adopted monotheism, the goddess disappeared, only to be replaced by the Virgin Mary.
But, since Islam prohibits religious iconography, the goddess or female saint has no place in the religion.


Güzeller güzeli Aphrodite
Anadolu'nun aşk ve güzellik tanrıçası, güzeller güzeli Aphrodite, Artemis gibi hırçın ve bekaret düşkünlüğü yerine, kadınlığı ve doğurganlığı ile ön plandaydı. Yüzünde utangaç bir ifade ile başı aşağı doğru eğilmiş tanrıçanın aslında ne kadar işveli ve cilveli olduğunu bilmeyen yoktu. Sanatçısı biraz daha edepli betimlemişti tanrıçayı. Kıbrıs'ta bir istiridye içinde doğan Aphrodite, Yunanca Aphros (deniz köpüğü) kelimesinden almıştı ismini. Bembeyaz mermerden kusursuz bir vücudu vardı tanrıçanın. Yazımızın başındaki Neolitik tanrıçayla kıyaslanmayacak kadar genç ve güzeldi. Aradan binlerce yıl geçmişti çünkü. Ancak Aphrodite, Neolitik dönemin Ana Tanrıçası kadar her şeye hâkim ve güçlü değildi.
İlk dönemlerin her şeye hâkim ana tanrıça figürü, özellikleri Yunan ve Roma dönemlerinde bölünmüştü tanrıçalar arasında. Kimi koruyucu, kimi doğurgan, kimi şans ve iyi kader sağlıyordu insanlığa. Artık bereket ve iyi kaderi, tanrıça Tykhe sağlamaktaydı. Ölüm ise gecelerin ve öteki dünyanın karanlık yolunu aydınlatan Hekate ile anılır olmuştu. Zamanla ölülerin yöneticisi ve yeraltı dünyası Hades'in kapı anahtarının bekçisi olarak anılmaya başlandı. Bizans döneminde tek tanrılı dine geçildiğinden tanrıça kavramı kalktı ama tanrı anası sıfatıyla Meryem Ana, inanç dünyasındaki yerini aldı. İslamiyet'te imgelere dayanan bir dini ikonografya söz konusu olmadığından kadın tanrıça, tanrı anası, azize gibi kimliklere bürünmedi.

ATATÜRK'ÜN RİCASI

Ey milletim, Ben Mustafa Kemal'im... Çağın gerisinde kaldıysa düşüncelerim, Hala en hakiki mürşit, değilse ilim, Kurusun damağım dili...